Vloggers en influencers op YouTube en Instagram lopen tegenwoordig storm voor facings, spierwitte neptanden gemaakt uit composiet.

Een reportage uit het Nederlandse consumentenprogramma Kassa legde het fenomeen onder de loep en stelt de vraag: is cosmetische tandheelkunde ethisch verantwoord?

In een reportage volgen we de negentienjarige Melle Van Rooijen, een populaire vlogger die op YouTube al duizenden volgers heeft verzameld. Ook hij liet zich verleiden tot het plaatsen van facings, hoewel er niets mis was met z’n eigen gebit.

Onder de jonge vloggers en influencers van het huidige socialemedialandschap is hij lang niet de enige die zich laat verleiden tot de ‘Hollywoodsmile’. Volgens Joost Roeters van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam is deze trend allerminst een goeie zaak: je kan je gebit namelijk onherstelbaar beschadigen. In sommige gevallen moet tot 30% van de gezonde tand weggeslepen worden. Daarnaast zijn de spierwitte facings vaak niet in harmonie met de rest van het gelaat, zodat ze er allesbehalve natuurlijk uit zien.

Is het ethisch verantwoord dat tandartsen die een eed afleggen om de gezondheid van de tand te behouden, zomaar gezonde tanden gaan wegslijpen voor een schoonheidsideaal? Volgens Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), is het plaatsen van een facing in bepaalde gevallen wel acceptabel, bijvoorbeeld om een grijze tand in een rij witte tanden te maskeren.

Maar in het geval van het slijpen van gezonde tanden adviseert Brands z’n leden om heel terughoudend te zijn, zeker in het geval van jonge mensen. Het is bovendien cruciaal dat patiënten voldoende bedenktijd krijgen en uitvoerig worden ingelicht zodat ze weten waaraan zich te verwachten.

Bij Melle was de blijdschap overigens van korte duur. Vrijwel meteen krijgt hij herhaaldelijk te maken met tanden die afbreken, wat volgens Roeters aan het composiet zelf kan liggen: want hoe gladder het materiaal, hoe zwakker het wordt. De jonge vlogger heeft daarom beslist z’n composieten facings te laten vervangen door porseleinen facings. En hoe gaat hij die peperdure behandeling om porseleinen facings te laten plaatsen betalen? Niet! In ruil voor het promoten van facingbehandelingen krijgt hij van een cosmetische tandartspraktijk z’n behandeling gratis. Een nieuwe vorm van reclame waar de KNMT-voorzitter ook z’n bedenkingen bij heeft.

Bekijk de reportage en het aansluitende gesprek met Wolter Brands (vanaf 26:35).