Tabak is wereldwijd een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid en de boosdoener bij uitstek voor allerlei ziekten zoals mond- en longkanker.

Daarom stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een poster op die de gevaren van tabak voor het lichaam concreet maakt, ook voor de mondgezondheid.

The tobacco body

Tabak is dodelijk in eender welke vorm. Producten waarmee je tabak kan roken, waaronder ook waterpijpen, bevatten doorgaans meer dan 7.000 chemische stoffen. Daarvan staan minstens 250 stoffen bekend als schadelijk of kankerverwekkend! Het gebruik van tabaksproducten die niet gerookt worden kan eveneens resulteren in serieuze – soms fatale – gezondheidsproblemen, net zoals het inhaleren van secundaire rook (passief roken). Ook de meer recente tabaksproducten op de markt bevatten chemische stoffen gelijkaardig aan die in de traditionele producten en brengen de gezondheid schade toe.

Levenslange rokers leven gemiddeld 10 jaar minder lang. Wereldwijd sterven dagelijks 22.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik of passief roken – dat is één persoon om de vier seconden. De ‘Tobacco Body’ poster geeft een visueel overzicht van de verschillende manieren waarop tabak schade toebrengt aan zowat elk orgaan in het menselijk lichaam.