Tand & Co en de compilatiedvd met Krikrakrokodil en Hoera Geen Gaatjes zijn prima educatief materiaal

Campagnes rond mondgezondheids-promotie focussen doorgaans op peuters, kleuters en kinderen van de lagere school.

Hoe vroeger je begint met de goede gewoontes van mondhygiëne, hoe beter!
Tieners krijgen in vergelijking nog maar weinig aandacht. Nochtans is ook voor hen sensibilisatie een must.Vanaf 12, 13 jaar is de tandenwissel voltooid. De nieuwe tanden moeten gezond en sterk blijven – zo nodig netjes in de rij gezet – om een leven lang mee te gaan.

Gezond eten, zorgvuldig tanden poetsen, regelmatig naar de tandarts: dat blijft de boodschap. Maar voor tieners zijn er ook heel specifieke aandachtspunten: de beugel, een frisse adem, (sport)ongevallen, trendy drankjes, experimenteren met sigaretten en joints, piercings, “cosmetische” tandheelkunde, … ‘Tand & Co’ helpt jongeren van 12 tot 16 jaar om verstandige keuzes te maken als het op mondverzorging aankomt.
Tieners zijn geen evidente maar wel een dankbare groep om aan te spreken. Met typisch absurde tienerhumor en heel herkenbaar worden alle belangrijke thema’s in verband met mondverzorging aangekaart via het grappige verhaal van Ralph, een tiener met motorhelm.

Het verhaal van Ralph…

Tand & Co vertelt het verhaal van Ralph, die altijd en overal een gesloten integraal motorhelm draagt. Zo wil hij zijn tanden maximaal beschermen. Met absurde, grappige en herkenbare situaties sensibiliseert de productie tieners om hun mond en tanden goed te verzorgen. Het vraagt wat inspanning, maar het loont: met een stralende glimlach verover je de wereld én een lief.

Een verzorgde mond is cool

Tieners staan op de drempel van volwassenheid. Het is een leeftijd waarop ze zich bewust worden van hun identiteit en meer en meer eigen keuzes maken. Een perfecte leeftijd om ook de imagovoordelen van een gezonde mond in de kijker te plaatsen. Een mooi verzorgde mond maakt deel uit van je look, je eigenheid, je sex appeal. Wellicht onweerstaanbare argumenten voor elke tiener.

Cariës of tandbederf komt bij tieners gelukkig al minder vaak voor dan vroeger. In de jaren zestig had slechts één twaalfjarige op tien een gaaf gebit; nu zijn er dat aanzienlijk meer. Gezondere voedingsgewoontes, iedere dag minstens twee maal poetsen met een fluoridehoudende pasta, flossen, en een regelmatige controle door de tandarts: het heeft duidelijk resultaat.

Tanderosie

De plaag van cariës lijkt soms voor een andere ingeruild: tanderosie, de afbraak van de doorzichtige glazuurlaag rond de tanden. Niet zoet, maar zuur is hier de boosdoener. De gevolgen van tanderosie zijn duidelijk zichtbaar: de glazuurlaag wordt dunner, en de onderliggende gelere laag schemert door. In een verder stadium worden de tanden ook gevoelig. Zeker hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen, want voor afgesleten tandglazuur bestaat geen behandeling. Niet alleen frisdrank staat hier in het beklaagdenbankje; ook vruchtensappen, bij voorbeeld, gaan niet vrijuit. Water is de beste dorstlesser.

Slechte adem

Wanneer je iemand ontmoet met een slechte adem is er meer dan 90% kans dat niet goed poetsen de oorzaak is … Poetsen van het gebit – en de tong – komt de uitstraling van de jongeren en het sociaal contact ten goede.

Orthodontie

Niet bij iedereen staan de tanden van nature mooi in de rij. Tanden kunnen scheef groeien of naar voor staan. De huistandarts verwijst voor het rechtzetten vaak naar een tandarts specialist in de orthodontie. Er zijn vandaag vaste en uitneembare beugels en buitenbeugels, ook in trendy uitvoeringen. De gemiddelde orthodontische behandeling duurt twee jaar en vraagt een volgehouden inspanning van de drager. De beugel brandschoon houden en regelmatig op controle gaan bij de huistandarts, het hoort erbij! Een orthodontische behandeling is niet louter esthetisch: een goed uitgelijnd gebit “bijt” ook beter en laat zich makkelijker onderhouden.

(Sport)ongevallen

Een gesloten integraal motorhelm dragen zoals Ralph is uiteraard een buitensporige beschermmaatregel. Maar wie aan sport doet zoals boksen of hockey, kan maar beter een mondbeschermer dragen. Tanden helen niet: de schade aan een tand is onherroepelijk. Wie toch een tand breekt of beschadigt, moet meteen naar de tandarts. Een uitgeslagen tand bewaar je het best vochtig, als het kan in (gekoelde) melk; neem de tand nooit bij de wortel vast!

Tanden bleken

Bleken is een uitweg voor wie niet tevreden is over de kleur van zijn of haar tanden. Het wordt ook alsmaar populairder. Het kan en het mag, maar ook hier geldt: raadpleeg een tandarts, laat het uitvoeren op een professionele manier. En je wacht er best mee tot je 18 bent.

Piercings

Piercings in tong, lip of wang: voor sommige jongeren de manier om zich te profileren. Maar ze moeten zich bewust zijn van de risico’s. Piercings kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken en de tanden beschadigen. Vanuit gezondheidsstandpunt absoluut af te raden!

Roken & Co

Jongeren zijn extra gevoelig voor hun uiterlijk. Van sigaretten verkleuren je tanden, en drugs verhogen de kans op cariës. Een aantrekkelijke lach met een frisse adem kan dan ook een belangrijk argument zijn om NEEN te zeggen tegen sigaretten en drugs. Op die manier draagt de zorg voor een gezonde mond bij tot de algemene gezondheid!

 

Tand & Co brengt al deze onderwerpen op een bijzonder vlotte manier in beeld, met absurde humor en herkenbare tienersituaties. Tweeëntwintig minuten uit een tienerleven, waar je zelf een stralende lach van krijgt.

Is bedoeld voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De zorg voor een gezonde mond begint bij de geboorte! Een slechte melktand kan oorzaak zijn van ontsteking en pijn. Vroegtijdig verlies leidt tot ruimtegebrek en scheefstand van de nieuwe tanden. En krijgt een melktand een ongelukkige klap, dan kan de onderliggende kiem beschadigd raken.

“Een verloren melktand is niet zo erg, er komt toch een nieuwe”, is een hardnekkige misvatting. Ouders en iedereen die zich met peuters en kleuters bezighoudt, moeten zich bewust zijn van het belang van een gezond melkgebit en de risicofactoren die het bedreigen.
Naast de klassieke aanbevelingen (gezonde voeding, tanden poetsen en fluoridegebruik) wordt aandacht besteed aan zuigflescariës, ‘duimen’ en de overdracht van bacteriën tussen verzorger en kind.

Is een speels gebrachte voorlichtingsvideo naar de leeftijdsgroep 6 tot 12 jaar. Mondhygiëne, fluoride gebruik, gezonde voeding, tandartsbezoek: alle pijlers voor een goede mondgezondheid komen aan bod.

De DVD Tand & Co kost 16 euro (exclusief port- en verpakkingskosten).

Bestel hier de DVD's

Bij de bestelling komen port-en administratiekosten.

Krikrakrododil bestel DVD