Een mondonderzoek is de allereerste stap naar tandverzorging.

Een mondonderzoek is de allereerste stap naar tandverzorging. Tijdens het mondonderzoek kijkt de tandarts naar de tanden, het tandvlees, de stand van de tanden, de tong, …

Meestal gebeurt dit met een mondspiegel en sonde. Zo kan de tandarts zien of er gaatjes in de tanden zijn, of er tandsteen aanwezig is, of het tandvlees gezond is, of de tanden goed gepoetst worden.

Met spiegel en sonde kan de tandarts niet alle plekjes van de mondholte nakijken. Om een mondonderzoek te verfijnen, om bepaalde symptomen te verklaren of om een specifieke behandeling op te volgen, neemt de tandarts een RX foto.

Er zijn verschillende afmetingen van foto’s en afhankelijk van wat de tandarts wil nakijken zal hij/zij beslissen welke soort foto er moet genomen worden.

  • een intrabuccale foto: een klein fotootje of plaatje wordt in de mond gebracht ter hoogte van de tand(en) en de omgeving die de tandarts wil bekijken
  • een panoramische opname (OPG ): en grote plaat draait rond het aangezicht van de patiënt; op deze foto kan de ganse boven- en onderkaak, het kaakgewricht en het bot bekeken worden
  • een tele-opname: een foto die in profiel genomen wordt; dit laat zien hoe de onderkaak tov de bovenkaak staat, hoe de structuur van de beenderen in elkaar zit.

De tandarts maakt een ‘balans’ op van de noodzakelijke tandzorgen, bespreekt de planning en geeft raadgevingen voor een betere mondverzorging.